AKTUALNOŚCI

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
•    Przygotowania posiłków,
•    Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
•    Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
•    Zapobiegania marnowaniu żywności.
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
PODPROGRAM 2019
Podprogram 2019  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.
OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI: wrzesień 2019 – czerwiec 2020
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.
Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 50,5 kg na osobę, w tym:
1.    Artykuły warzywne i owocowe:
1) groszek z marchewką 3,2 kg,
2) fasola biała 3,2 kg,
3) koncentrat pomidorowy 1,28 kg, 
4) buraczki wiórki 1,05 kg,
5) powidła śliwkowe 1,80 kg,
6) sok jabłkowy klarowany 4l
2.    Artykuły skrobiowe:
7) makaron jajeczny 4,50 kg,
8) makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,
9) ryż biały 3 kg,
10) kasza gryczana 1,50 kg,
11) herbatniki maślane  0,80 kg,
3.    Artykuły mleczne:
12) mleko UHT 7 l,
13) ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
4.    Artykuły mięsne:
14) szynka drobiowa 2,70 kg,
15) szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,
16) pasztet wieprzowy 0,48 kg,
17) filet z makreli w oleju 1,53 kg,
5.    Cukier:
18) cukier biały 4kg,
6.    Tłuszcze:
19) olej rzepakowy 4 l,
7.    Dania gotowe:
20) gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.

Podsumowanie Podprogramu 2018
W ramach Podprogramu 2018 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Polance Wielkiej objął wsparciem żywnościowym 70 przekazując 3,814 tony żywności w formie 630 paczek.
Podsumowanie Podprogramu 2017
W ramach Podprogramu 2017 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Polance Wielkiej objął wsparciem żywnościowym 78 przekazując 3,9682 tony żywności w formie 462 paczek.
We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.
Dodatkowo Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Polane Wielkiej realizował działania towarzyszące niefinansowe takie jak: Warsztaty żywieniowe dla beneficjentów Programu pt: „Potrawy wigilijne”, „Akademia kulinarna”



poniedziałek, 09 grudnia 2019r.



Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
Polanka Wielka 32-607
ul. Długa 61
tel. 33 848 80 19